Fertő-parti Lovas Fesztivál
és Családi Lovasnap
2015. 06. 14.

21

Programok

 

Csodaszép környezetben, az Esterházy-kastély szomszédságában, immáron hatodik alkalommal rendez lovasversenyt a Fertődi Fiatalok Egyesülete. Idén júniusban újra lovak nyerítésétől lesz hangos a kastély udvara. Látványban és szórakozásban most sem lesz hiány, hiszen az egész napos versenyeket változatos bemutatók is színesítik. Bátran állíthatjuk, érdemes lesz június 14-én ellátogatni Fertődre, hiszen ezen a hétvégén itt minden a lovakról szól.

A lovasnapon a részvétel ingyenes!


Az alábbiakban olvasható a rendezvény részletes programja, illetve a versenykiírás.


 

06.14. Vasárnap

09.00 Megnyitó

A verseny résztvevői zenés bevonulás után felsorakoznak, rövid megnyitó és köszöntő után tiszteletkörrel a Lovas himnusz felcsendülésével megkeződik a verseny.

09.15 Futószáras verseny

Kezdő lovasok futószáron mutatják be programjukat, amit a bíró szöveges bírálattal értékel. Fontos, hogy ebben a versenyszámban a részétel a legfontosabb. Minden résztvevő díjazásra kerül.

10.00 Ügyességi verseny I.

Kezdő lovasok versenye, ahol különböző ügyességi feladatokat kel végrehajtani, minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb hibával.

11.00 Díjugrató verseny I.

A versenyek a ló ugrókészségét, képességét, ügyességét és engedelmességét, a versenyző lovas tudását teszik próbára különböző feltételek mellett. A pálya akadályai 60-70 cm-nél nem magasabb és 70 cm-nnem szélesebb elemekből állnak.


12.00 Kutyák VS. Lovak

Díjugrató pályánkra ezúttal különösen ügyes kutyákat hívtunk, akik a lovas akadályokat is lekűzdik. Látványos bemutatójuk során az is kiderül kik a gyorsabbak és az ügyesebbek, a kutyák vagy a lovak...

12.30 Lurkó ugró

Játékos vetélkedő, melynek során a díjugrató verseny akadályait a gyerekek ló nélkül próbálják leküzdeni. A verseny 60 gombóc fagyi összdíjazású, az első helyezett 30, a második 20, a harmadik 10 gombóc fagyi jeggyel gazdagodik a Bo-Ni fagyizó felajánlásából. Nevezés a helyszínen.

 

13.00 Ügyességi verseny II.

Haladó lovasok versenye, ahol különböző ügyességi feladatokat kel végrehajtani, minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb hibával.

 

14.30 Díjugrató verseny II.

 A versenyek a ló ugrókészségét, képességét, ügyességét és engedelmességét, a versenyző lovas tudását teszik próbára különböző feltételek mellett. A pálya akadályai 80-90 cm-nél nem magasabb és 70 cm-nél nem szélesebb elemekből állnak.

16.30 Patkódobó-, sodrófahajító verseny döntője

Már hagyománnyá vált versenyszám, a hölgyek sodrófajításban, az urak patkódobásban mérhetik össze erejüket. Nevezni a helyszínen lehet.  A legjobbak a döntőbe jutva mérkőzhetnek meg a 2011 évi patkódobó és sodrófahajító bajnoki címért.

17.00 „Fogd és vidd!” malacfogó verseny

A gyermekek kedvenc versenyszáma, hiszen a legfürgébb és legügyesebb induló aki a malacot nyakon csípi haza is viheti.

15.30 Kaszkadő Show

Egy pillanatra Hollywoodba csöppenünk, hiszen igazi filmbe illő jelenetnek lehetünk tanúi, amikor élőben láthatja a lélegzetelállító Lángoló Lovas show-t a nagyközönség. Speciális eszközöknek köszönhető, amit a biztonságra alapozva elegendő szakmai tudással kerülhet csak bemutatásra. A bátorságról nem is beszélve.

 

16.30 Patkódobó-, sodrófahajító verseny döntője

Már hagyománnyá vált versenyszám, a hölgyek sodrófajításban, az urak patkódobásban mérhetik össze erejüket. Nevezni a helyszínen lehet.  A legjobbak a döntőbe jutva mérkőzhetnek meg a 2011 évi patkódobó és sodrófahajító bajnoki címért.

17.00 „Fogd és vidd!” malacfogó verseny

A gyermekek kedvenc versenyszáma, hiszen a legfürgébb és legügyesebb induló aki a malacot nyakon csípi haza is viheti.

 

17.30 Ride&Drive, Lovagolj&Vezess

Ebben a versenyszámban a lovagló tudás mellett vezetési képességükről is számot adnak az indulók, izgalmakban gazdag, megpróbáltatásokkal teli versenyszámnak ígérkezik, kecsegtető díjazással.

 

18.30 Eredményhirdetés, tombolasorsolás

Tombola fődíja egy igazi póniló:

 

Versenykiírás lovasoknak


Lovasok figyelem! A lovak között egyre jobban terjedő fertőző kevésvérűség miatt csak friss, 6 hónapnál nem régebbi vérvételi eredménnyel léphetnek a lovak a pályára. Papír nélkül a nevezéseket nem áll módunkban elfogadni.

Nevezés feltételei: A versenyen minden lovas saját felelősségére vesz részt, amiről a lovasok a helyszínen nyilatkoznak. A lovas garantálja lova megfelelő egészségi állapotát. Négy év alatti lóval nem lehet indulni.
A verseny amatőr jellegű verseny, így rajtengedély vizsga nem feltétel, de megléte nem kizáró tényező. Rajtengedély vizsgával rendelkező lovasok bemutató jelleggel vehetnek részt a fesztiválon, akik külön kerülnek díjazásra.
Egy lóval több lovas, és egy lovas több lóval is indulhat, de a jelentkezési lap kitöltését, és a nevezési díj befizetését lovasonként kérjük.
Nevezés módja: A nevezés díja 2000 Ft/nap, ami tartalmazza aznap bármely versenyszámban való elindulás jogát. A startszám a verseny napján, a regisztrációs pultnál vehető át. A nevezés menete: előzetesen kérjük a honlapon található űrlapot kitölteni (űrlap). A megadott email címre visszaigazolást küldünk. A verseny napján a helyszíni regisztráció ettől függetlenül szintén kötelező.
A verseny bírója: Sümeghy Péter

Versenyszámok

Futószáras verseny: A rendelkezésre álló idő 3 perc, ami alatt a lovasok egy tudásuknak megfelelő programot mutatnak be. Elbírálás: a bíró által a díjlovas szabályzat irányelveit szem előtt tartva. Fontos, hogy ebben a versenyszámban a részétel a legfontosabb. Minden résztvevőt díjazzuk, illetve a verseny bírója szöveges bírálattal értékel.


Amatőr lovas ügyességi verseny - kezdő: Ez a versenyszám a lovas ügyességi versenyek tipikus elemeiből épül fel. A kevesebb rutinnal rendelkező, kezdő, de már a nyeregben magabiztosan ülő, lovukat önállóan irányítani képes lovasoknak ajánljuk. A verseny elemei között szerepel: szlalom, járóiskola, célba dobás, labirintus, tárgyak eljuttatása A pontból B pontba. A feladatok kezdő lovasoknak, vagy kezdő lóval indulóknak szólnak.
Amatőr lovas ügyességi verseny - haladó: A versenyszám több kreatív elemet is tartalmaz, ezáltal a kezdő kategóriánál egy kicsit nagyobb kihívást jelent lónak és lovasnak egyaránt. Erre a versenyszámra haladó lovasok jelentkezését várjuk.

Díjugratás - kezdő: A pálya akadályai 60-70 cm-nél nem magasabb és 70 cm-nél nem szélesebb meredek és oxer elemekből állnak. Elbírálás hibaidős, valamint a díjugratás hivatalos szabályai alapján történik. Ebben a versenyszámban csak rajtengedély vizsgával nem rendelkező lovasok nevezhetnek, de versenyen kívül gyakorlás illetve bemutató céljából, rajtengedély vizsgával rendelkező lovasok is indulhatnak.
Díjugratás - haladó: A pálya akadályai 80-90-nél nem magasabb és 80 cm-nél nem szélesebb meredek és oxer elemekből állnak. Elbírálás díjugratás hivatalos szabályai alapján történik összevetéssel. Rajtengedély vizsgával rendelkező lovasok ebben a számban indulhatnak.

Lószépségverseny: Minden nevezett ló indul, a közönség a lovon elhelyezett startszám alapján szavaz az általa legszebbnek ítélt lóra. 


Ride & Drive: Ebben a versenyszámban a lovagló tudás mellett vezetési képességükről is számot adnak az indulók, izgalmakban gazdag, megpróbáltatásokkal teli versenyszámnak ígérkezik, kecsegtető díjazással.

Felelősség

A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt. A rendező semmilyen felelősséget nem vállal a versenyző által harmadik személynek okozott sérülésért, vagy a lovasok, a lovak és egyéb más sérülésekért, rongálásokért. A rendező tisztában van azzal, hogy a lovassport veszélyes ezért a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során mindent elkövet a versenyzők és a nézők biztonsága érdekében. A rendező vállalja, hogy a fenti szabályok alapján meghirdetett verseny szabályosan lesz lebonyolítva.

Idei évben az Eszterházy Kastély parkja megújúlt. Kérjük a lovasokat hogy fokozottan ügyeljenek a frissen telepített kis fák ne essenek a lovak áldozatául. Rendkívül értékes fákról van szó, kérünk mindenkit ezt különösen tartsa tiszteletben, annak érdekében hogy a jövőben is ilyen szép környezetben rendezhessük meg a versenyt.

Egyéb tudnivalók

  • A kobak használata kötelező
  • Megjelenés alkalomhoz illő öltözetben
  • Az egyes versenyszámok kezdő és haladó kategóriája közül egy páros (ló és lovasa) csak az egyikben érhet el helyezést, de versenyen kívül a másikban is indulhat. A versenyen kívüli indulásért nem jár pont.
  • A helyszínen lehetőség van a lovak itatására
  • Büfé, mobil WC biztosított
  • Baleset elkerülése érdekében, rúgós lovakat piros szalaggal látjuk el.
  • A versenyszámok között közönség játékokat rendezünk, amin természetesen a lovasok és kísérőik is egyaránt részt vehetnek.
  • A résztvevők a lovak lóútlevelét és oltási könyvét hozzák magukkal.
Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás