Fertő-parti Lovas Fesztivál
és Családi Lovasnap

Programok

 

Csodaszép környezetben, az Esterházy-kastély szomszédságában, immáron hatodik alkalommal rendez lovasversenyt a Fertődi Fiatalok Egyesülete. Idén júniusban újra lovak nyerítésétől lesz hangos a kastély udvara. Látványban és szórakozásban most sem lesz hiány, hiszen az egész napos versenyeket változatos bemutatók is színesítik. Bátran állíthatjuk, érdemes lesz június 14-én ellátogatni Fertődre, hiszen ezen a hétvégén itt minden a lovakról szól.

A lovasnapon a részvétel ingyenes!


Az alábbiakban olvasható a rendezvény részletes programja, illetve a versenykiírás.


 

06.14. Vasárnap

09.00 Megnyitó

A verseny résztvevői zenés bevonulás után felsorakoznak, rövid megnyitó és köszöntő után tiszteletkörrel a Lovas himnusz felcsendülésével megkeződik a verseny.

09.15 Futószáras verseny

Kezdő lovasok futószáron mutatják be programjukat, amit a bíró szöveges bírálattal értékel. Fontos, hogy ebben a versenyszámban a részétel a legfontosabb. Minden résztvevő díjazásra kerül.

10.00 Ügyességi verseny I.

Kezdő lovasok versenye, ahol különböző ügyességi feladatokat kel végrehajtani, minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb hibával.

11.00 Díjugrató verseny I.

A versenyek a ló ugrókészségét, képességét, ügyességét és engedelmességét, a versenyző lovas tudását teszik próbára különböző feltételek mellett. A pálya akadályai 60-70 cm-nél nem magasabb és 70 cm-nnem szélesebb elemekből állnak.


12.00 Kutyák VS. Lovak

Díjugrató pályánkra ezúttal különösen ügyes kutyákat hívtunk, akik a lovas akadályokat is lekűzdik. Látványos bemutatójuk során az is kiderül kik a gyorsabbak és az ügyesebbek, a kutyák vagy a lovak...

12.30 Lurkó ugró

Játékos vetélkedő, melynek során a díjugrató verseny akadályait a gyerekek ló nélkül próbálják leküzdeni. A verseny 60 gombóc fagyi összdíjazású, az első helyezett 30, a második 20, a harmadik 10 gombóc fagyi jeggyel gazdagodik a Bo-Ni fagyizó felajánlásából. Nevezés a helyszínen.

 

13.00 Ügyességi verseny II.

Haladó lovasok versenye, ahol különböző ügyességi feladatokat kel végrehajtani, minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb hibával.

 

14.30 Díjugrató verseny II.

 A versenyek a ló ugrókészségét, képességét, ügyességét és engedelmességét, a versenyző lovas tudását teszik próbára különböző feltételek mellett. A pálya akadályai 80-90 cm-nél nem magasabb és 70 cm-nél nem szélesebb elemekből állnak.

16.30 Patkódobó-, sodrófahajító verseny döntője

Már hagyománnyá vált versenyszám, a hölgyek sodrófajításban, az urak patkódobásban mérhetik össze erejüket. Nevezni a helyszínen lehet.  A legjobbak a döntőbe jutva mérkőzhetnek meg a 2011 évi patkódobó és sodrófahajító bajnoki címért.

 

17.00 „Fogd és vidd!” malacfogó verseny

A gyermekek kedvenc versenyszáma, hiszen a legfürgébb és legügyesebb induló aki a malacot nyakon csípi haza is viheti.

 

17.30 Ride&Drive, Lovagolj&Vezess

Ebben a versenyszámban a lovagló tudás mellett vezetési képességükről is számot adnak az indulók, izgalmakban gazdag, megpróbáltatásokkal teli versenyszámnak ígérkezik, kecsegtető díjazással.

 

18.30 Eredményhirdetés, tombolasorsolás

Tombola fődíja egy igazi póniló!

 

Versenykiírás lovasoknak


Kedves Lovasok! Kérünk mindenkit, hogy aki részt kíván venni a versenyen minél előbb adja le nevezését a lovasnap.hu oldalon. A helyszíni regisztrációhoz pedig lova okmányait és vérvételi eredményét szíveskedjen magával hozni!

Nevezés feltételei: A versenyen minden lovas saját felelősségére vesz részt, amiről a lovasok a helyszínen nyilatkoznak. A lovas garantálja lova megfelelő egészségi állapotát. Négy év alatti lóval nem lehet indulni.
A verseny amatőr jellegű verseny, így rajtengedély vizsga nem feltétel, de megléte nem kizáró tényező. Rajtengedély vizsgával rendelkező lovasok bemutató jelleggel vehetnek részt a fesztiválon, akik külön kerülnek díjazásra.
Egy lóval több lovas, és egy lovas több lóval is indulhat, de a jelentkezési lap kitöltését, és a nevezési díj befizetését lovasonként kérjük.
Nevezés módja: A nevezés díja 2000 Ft/nap, ami tartalmazza aznap bármely versenyszámban való elindulás jogát. A startszám a verseny napján, a regisztrációs pultnál vehető át. A nevezés menete: előzetesen kérjük a honlapon található űrlapot kitölteni (űrlap). A megadott email címre visszaigazolást küldünk. A verseny napján a helyszíni regisztráció ettől függetlenül szintén kötelező.
A verseny bírója: Sümeghy Péter

 

Versenyszámok

Futószáras verseny: A rendelkezésre álló idő 3 perc, ami alatt a lovasok egy tudásuknak megfelelő programot mutatnak be. Elbírálás: a bíró által a díjlovas szabályzat irányelveit szem előtt tartva. Fontos, hogy ebben a versenyszámban a részétel a legfontosabb. Minden résztvevőt díjazzuk, illetve a verseny bírója szöveges bírálattal értékel.


Amatőr lovas ügyességi verseny - kezdő: Ez a versenyszám a lovas ügyességi versenyek tipikus elemeiből épül fel. A kevesebb rutinnal rendelkező, kezdő, de már a nyeregben magabiztosan ülő, lovukat önállóan irányítani képes lovasoknak ajánljuk. A verseny elemei között szerepel: szlalom, járóiskola, célba dobás, labirintus, tárgyak eljuttatása A pontból B pontba. A feladatok kezdő lovasoknak, vagy kezdő lóval indulóknak szólnak.
Amatőr lovas ügyességi verseny - haladó: A versenyszám több kreatív elemet is tartalmaz, ezáltal a kezdő kategóriánál egy kicsit nagyobb kihívást jelent lónak és lovasnak egyaránt. Erre a versenyszámra haladó lovasok jelentkezését várjuk.

Díjugratás - kezdő: A pálya akadályai 60-70 cm-nél nem magasabb és 70 cm-nél nem szélesebb meredek és oxer elemekből állnak. Elbírálás hibaidős, valamint a díjugratás hivatalos szabályai alapján történik. Ebben a versenyszámban csak rajtengedély vizsgával nem rendelkező lovasok nevezhetnek, de versenyen kívül gyakorlás illetve bemutató céljából, rajtengedély vizsgával rendelkező lovasok is indulhatnak.
Díjugratás - haladó: A pálya akadályai 80-90-nél nem magasabb és 80 cm-nél nem szélesebb meredek és oxer elemekből állnak. Elbírálás díjugratás hivatalos szabályai alapján történik összevetéssel. Rajtengedély vizsgával rendelkező lovasok ebben a számban indulhatnak.

Lószépségverseny: Minden nevezett ló indul, a közönség a lovon elhelyezett startszám alapján szavaz az általa legszebbnek ítélt lóra. 


Ride & Drive: Ebben a versenyszámban a lovagló tudás mellett vezetési képességükről is számot adnak az indulók, izgalmakban gazdag, megpróbáltatásokkal teli versenyszámnak ígérkezik, kecsegtető díjazással.

Felelősség

A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt. A rendező semmilyen felelősséget nem vállal a versenyző által harmadik személynek okozott sérülésért, vagy a lovasok, a lovak és egyéb más sérülésekért, rongálásokért. A rendező tisztában van azzal, hogy a lovassport veszélyes ezért a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során mindent elkövet a versenyzők és a nézők biztonsága érdekében. A rendező vállalja, hogy a fenti szabályok alapján meghirdetett verseny szabályosan lesz lebonyolítva.

Idei évben az Eszterházy Kastély parkja megújúlt. Kérjük a lovasokat hogy fokozottan ügyeljenek a frissen telepített kis fák ne essenek a lovak áldozatául. Rendkívül értékes fákról van szó, kérünk mindenkit ezt különösen tartsa tiszteletben, annak érdekében hogy a jövőben is ilyen szép környezetben rendezhessük meg a versenyt.

Egyéb tudnivalók

  • A kobak használata kötelező
  • Megjelenés alkalomhoz illő öltözetben
  • Az egyes versenyszámok kezdő és haladó kategóriája közül egy páros (ló és lovasa) csak az egyikben érhet el helyezést, de versenyen kívül a másikban is indulhat. A versenyen kívüli indulásért nem jár pont.
  • A helyszínen lehetőség van a lovak itatására
  • Büfé, mobil WC biztosított
  • Baleset elkerülése érdekében, rúgós lovakat piros szalaggal látjuk el.
  • A versenyszámok között közönség játékokat rendezünk, amin természetesen a lovasok és kísérőik is egyaránt részt vehetnek.
  • A résztvevők a lovak lóútlevelét és oltási könyvét hozzák magukkal.
Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás